Site ve Apartman Ortak Alanlarında Kedi Beslemek Yasal Haktır!

ahmet34

Yeni Kiracı
Çevrimdışı
APARTMAN-SİTELERDEKİ KEDİLERİ ve KENDİNİZİ YÖNETİM ve KOMŞU !! şiddetinden korumak için OKUYUP SULAR SELLER GİBİ EZBERLEYİNİZ Yurdun her yerinde SİTE ve APARTMAN Yönetimleri ile MİNİK kediler ve onlara bakan merhametli gönüllüler arasında GERÇEK ANLAMDA BİR SAVAŞ yaşanıyor. Yöneticiler ve bazı sevgisiz komşular kedilerden adeta bir CANAVAR gibi bahsediyor. İnanılmaz…

Ellerindeki en büyük dayanak da “Site Yönetim Planında ortak alanlarda hayvan BESLENEMEZ” maddesi.

Aşağıdaki maddeleri dikkatle okuyun, EN ALTTA SİTE YÖNETİMİNE BU BAĞLAMDA YAZILAN ÖRNEK yazıyı da lütfen okuyun.
Gerektiğinde durumunuza uyarlayıp YÖNETİM KURULUNA yazılı olarak yollayıp sözlü olarak bilgilendirme yapabilirsiniz.

1. Yönetim planındaki “ORTAK ALANLARDA HAYVAN BESLENEMEZ” maddesindeki BESLEME sözü, evlerdeki sürekli bakılan sahipli hayvanı kapsıyor. Kişiler kendi hayvanlarına yani kedisini, köpeğini, kuşunu, tavuğunu vs vs ortak alana koyup orada bakamazlar, yasak demek istiyor. İnsanlar çoğu kez, “evimizde köpek besliyoruz, kedi besliyoruz” derler, “çiftliğimizde koyun-keçi besliyoruz” derler, bunu sahip olmayı anlatmak için kullanırlar.

2. Dolayısı ile apartman-site ortak alanı olan bahçelerine kendi doğaları gereği gelen kedi ve köpeklere MAMA-SU vermek, yönetim planında kast edilen BESLEMEYİ değil, bu sahipsiz hayvanları DOYURMAYI kapsıyor. Yasada da sahipsiz hayvanların beslenmesi, onların doyurulmasını ifade ediyor. DOYURMA yönetim planındaki BESLEME kapsamı dışındadır ve bir yasak konamaz.

3. Kediler, köpekler, kuşlar ve diğer tüm hayvanlar için, fiziki engel olmayan (yüksek duvarlar vs) her yere girmeleri onların doğası gereği haklarıdır. “ey kedi veya ey köpek sen buraya giremezsin” gibi bir yasak ancak komik olur ve tabii ki hayatın olağan akışına aykırıdır, hayvanların doğalarına aykırıdır. Yasak ancak köpeklerin sahibine hitaben konabilir. Sahipsiz hayvanların da sahipleri zaten olmadığından onlara yasak konamaz. Hayvanlara BURASI ÖZEL MÜLKİYET SEN BURAYA GİREMEZSİN denemez.

4. Demek ki site apartman bahçelerinde bulunan özellikle KEDİLER için de orası doğal yaşam alanlarıdır. O doğal yaşam alanlarında da da hayatları kanunlar tarafından güvenceye alınmıştır. Yasa, hayvanlara yaşam güvencesi verirken, özel mülkiyet genel mülkiyet diye ayırmamıştır. Çünkü hayvanlar için girebildikleri gidebildikleri her yer onların yaşam alanıdır. Kanun ise, gönüllülere sahipsiz hayvanları besleme yani DOYURMA hakkı vermiştir. Dolayısı ile site-apt-üniversite-özel kuruluş-resmi kuruluş vs. bahçelerindeki hayvanları beslemek YANI DOYURMAK yasal haktır.

5. Bu hususları Orman Su İşleri Müdürlüklerine de böyle tek tek anlatmak gerek. Çünkü sitelerdeki sorunlara onların müdahil olup, yönetimlere bu durumu anlatmaları, yasal hakları ve yaptırımları anlatmaları için bu hususları bilmeleri gerek.

6. Unutmayalım, site-apartman yönetimleri, ortak alanlarda bahçelerde KİŞİLERİN KENDİ SAHİPLİ HAYVANLARINI TUTMALARINA BULUNDURMALARINA yasak koyabilirler. Ama sahipli hayvanlara müdahale edemezler. Hayvan istemeyen site, FİZİKİ ENGELLER yani yüksek duvarlar yaptırmalı.

ÖĞRENİN ve ÖĞRETİN.

Kedilerimizi torbalayıp atan, kutulara koyup atan, yemek ve su kaplarını atanlara karşı mücadeleyi birlikte sürdürelim.
Özellikle sizin YEMEK ve SU KAPLARINIZI atanları karakola sizin malınıza zarar vermekten dolayı şikayet ediniz.

Nesrin Çıtırık
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı
 
Üst